מציות ממולאות (או מצה בריי במגוון מילויים)
שלום לכולם,
פסח 2020 (עוד נגיע לזה…), המון זמן פנוי ומצות, אז מציות ממולאות ! כפי שתראו בהמשך, מגוון האפשרויות להכנת מציות ממולאות הוא אינסופי, אפשר למלא בהמון דברים. אני כמובן אתן מספר דוגמאות החביבות עלי, אבל מה שחשוב זה רק שתבינו את העיקרון ומכאן תתחילו להתפרע.
מנה מחממת לימים קרירים - ריזוטו פטריות קל להכנה - קרמי, עשיר וטעים! ריזוטו שאופים בתנור(!) בלי להשקות בציר, בלי לנחש מתי מוכן...הכי קל בעולם. קצת (הרבה) לא מסורתי, אבל היי... יוצא מדויק כל פעם מחדש, אין נפילות. נהדר לארוחות משפחתיות. נסו ולא תתחרטו, המתכון המלא עם כל הטיפים והטריקים מחכה לכם בבלוג. בתאבון!
בקיץ, כשחם, ואין כח לבישולים ארוכים, הרבה פעמים הפיתרון שלי הוא להכין מוקפץ. למרות שמקפיצים בחום גבוה, כל הבישול נמשך דקות ספורות. מגוון האפשרויות להכין מוקפצים הוא כמעט אין סופי, לפי הירקות במקרר והבשר שרוצים. מה שחשוב זה הרוטב המושלם, מאוזן, מתובל וטעים באופן ממכר. אז מזל שיש לי את הרוטב המושלם ותכף גם לכם יהיה. אני הפעם בחרתי להכין עם טופו, בשביל הגיוון, אבל בהחלט אפשר להחליף לעוף. המתכון המלא והרוטב הסודי מחכים לכם בבלג. בתאבון!
המנה הכי קייצית שיש. שילוב טעמים מדהים של סלסת פירות מתוקה/חמוצה/חריפה עם אטריות אורז מתובלות ודג עסיסי אפוי. כל זה בתוך עלה חסה פריך. ביס אסיאתי מושלם! זה אולי נשמע קצת מוזר אבל ברגע שתטעמו גם אתם תתאהבו במנה המדהימה, הקייצית, והציבעונית הזאת. והיא כל כך קלה להכנה שממש חבל לא לנסות. המתכון המלא מחכה לכם בבלוג, בתאבון!
גם אתם נשארתם בארץ כשכולם נוסעים לחו"ל? אין כמו קנקן סנגריה צוננת ומרעננת כדי להרגיש כמו במסעדה בשדרה המרכזית בברצלונה. תכינו, תשתו ותראו איך מצב הרוח משתפר, החום כבר לא כל כך מעיק ובאופן כללי החיים נראים טובים יותר. המתכון המלא מחכה לכם בבלוג. לחיים!
* זה גם המתכון הראשון שפרסמתי בבלוג, אז זאת הזדמנות נהדרת לראות איך הכל התחיל...
אם אתם קוראים את זה בעוד 3-4 או עשר שנים, אז רק שתדעו שפסח 2020 היה ממש מוזר. היתה מגיפה עולמית, קורונה קראו לה. המון אנשים מתו בכל העולם, בעיקר באירופה. השיטה היחידה למניעת הדבקות היתה ריחוק חברתי. אז ישבנו בבית, היה מותר לצאת עד למרחק 100 מטר. בחוץ חבשנו מסיכות על הפנים. בערב הפסח הוכרז מעין סגר ועוצר וכל משפחה גרעינית עשתה את הסדר בביתה. במקום כינוסים משפחתיים קיבלנו המון אנשים בודדים שעושים סדר לבד או בזוג. המחלה פגעה בעיקר באנשים מבוגרים וכדי להגן עליהם בודדנו אותם. בקיצור, די עצוב פה…
מסקרן איך כל זה יגמר בסוף, ומה יהיו ההשפעות לטווח ארוך. האם כשאתם קוראים את זה ממרחק של כמה שנים זה נראה לכם כמו זיכרון רחוק ומעומעם, או שכללי המשחק השתנו לתמיד. הרבה יותר עבודה מהבית, מספר אנשים מוגבל במקומות ציבוריים, לצאת עם מסיכה על הפנים זה סטנדרטי… כבר כתבתי בעבר פוסט מהסוג של "מעניין איך זה נגמר" בימי צוק איתן, ככה זה בבלוג. כותבים את ההווה אבל המתכונים חיים הרבה שנים אחרי.
נחזור לענייננו. מציה רגילה או מצה בריי, היא מאכל פסח שיגרתי בהרבה בתים. את העניין הזה של מציות ממולאות הגיתי מתוך שיעמום וניסיון לגוון. אני בטוח שיש אנשים שמכינים מציה ממולאת כדרך קבע אבל עד כה לא ראיתי מתכון מסודר לזה. גם חיפוש בגוגל לא הביא לתוצאות שהן בצורה שאני מכין את המתכון, ולכן הוא יקבל את הקרדיט של [עצמאי בשטח] (ראו מה זה במפתח הקרדיטים).
הכנתם מתכון מהבלוג? אל תשכחו לתייג oren.nadler@ או #אוכלמעשי באינסטגרם
מה אנחנו צריכים? (עבור מציה ממולאת אחת שהיא זוגית, או לאדם אחד מאד רעב).
עבור המציה הבסיסית:
2 מצות
2 ביצים (או 100 מ"ל בלילת ביצים נוזלית… אפקט "ימי הקורונה")
120-140 מ"ל מים רותחים (כ-1/2 כוס או קצת יותר)
מלח/פלפל + תיבול נוסף לטעמכם*
מעט שמן לשימון המחבת/תבנית
למלית גבינה בסיסית:
50 גרם (כ-1/2 כוס) גבינה צהובה "רכה" (מוצרלה, קשקבל, צ'דר, אמנטל…)
10 גרם (כ-1 כף) גבינה "קשה" (פרמזן, פקורינו, גרנה פדנו…)
פלפל שחור טחון + תיבול נוסף לטעמכם*
למלית פטריות:
מלית גבינה בסיסית
3-4 פטריות טריות
1 כפית שמן זית
מלח/פלפל
למלית קישואים:
מלית גבינה בסיסית
1 קישוא קטן
1 כפית שמן זית
מלח/פלפל
למלית בשר וצנוברים:
1 כף שמן זית
1/4 בצל
100 גרם בשר בקר טחון
1 כף צנוברים קלויים
כמה גבעולי פטרוזיליה קצוצים
תבלינים: מלח, פלפל, שום גבישי, קינמון, ואגוז מוסקט
הערות למרכיבים:
גבינות – בד"כ כשאני ממלא משהו בגבינות, אני מחבר כמה גבינות ממה שיש במקרר באותו הזמן. אני אוהב שהמלית שלי תהיה מורכבת ברובה מגבינות שנמסות היטב (כגון: מוצרלה, צ'דר, אמנטל…). גבינות אלו בד"כ עדינות בטעמן ולכן אני מוסיף להם מעט גבינות שהן יותר עזות טעם אך בד"כ פחות נמסות ונמתחות (כגון: פרמזן ופקורינו…)
ביצה – ימי קורונה הם אלו ויש מחסור בביצים, אז אפשר להשתמש בבלילת הביצים שנמכרת בקרטונים ברשתות השיווק. ביצה אחת שקולה ל-50 מ"ל בלילה (איזה מוזר לכתוב את זה….).
תיבול – את הבלילה הבסיסית של המציה (מצה, מים, ביצה) אני נוהג לתבל במעט מלח ופלפל טחון. לפעמים אני מוסיף עוד תבלינים כגון: שום גבישי, צ'ילי טחון, כמון…. אתם מוזמנים להוסיף תיבול שאתם אוהבים. כנ"ל גם לתערובת הגבינות.
מליות נוספות – אני נותן פה דוגמאות של מציות ממולאות בגבינה, גבינה וירקות, ובשר (מי שלא שומר כשרות מוזמן להוסיף גבינה גם למליות הבשריות) אבל בעצם כל דבר הולך: נשארה לכם שארית משקשוקה? נהדר! יש בבית גבינה בולגרית? מעולה! זיתים קצוצים, אפונה ו/או תירס קפואים או משימורים… תפעילו את הדמיון ותתפרעו.
כלי/שיטת בישול – המציה הזאת היא אפוייה. כן, כן, אפויה בתנור או טוסטר אובן. זה גם חוסך בכמות השמן וגם את הצורך להפוך את המציה, מה שעלול לפרק אותה. גודל המנה המוצג במתכון מתאים למחבת קטנה בקוטר 15-16 ס"מ שיכולה להכנס לתנור. יש לכם? מעולה! אין לכם? תאלתרו, אנחנו בימי קורונה עכשיו, אנשים מאלתרים מסכות מגן…. אני למשל עצבתי מעיין תבנית קטנה מרדיד אלומיניום עם נייר אפיה בפנים בקוטר המתאים.
אפשר להכין כמה כאלה ולשים על תבנית אפיה גדולה של התנור. ככה אפשר להכין כמה מציות ממולאות במקביל, כל אחת עם מילוי שונה. אפשר גם להכין מנה משפחתית ע"י הכפלת כמויות המתכון ושימוש במחבת/סוטאז' גדולים יותר.
איך מכינים:
נתחיל במציה הממולאת הבסיסית עם גבינה בלבד.
ראשית מכינים את תערובת הגבינות. מגררים את המוצרלה והקשקבל בפומפיה גסה (במקרה שלי המוצרלה היתה כבר מגוררת) סה"כ 50 גרם ביחד. מגררים מעט פרמזן (10 גרם) בפומפיה דקה, מערבבים ומתבלים במעט פלפל שחור טחון ואם רוצים מוסיפים עוד תבלינים: שום גבישי, צ'ילי….
שוברים את המצות לפירורים קטנים (עם הידיים) בקערית קטנה. אני אוהב לשבור לפירורים די קטנים, ככה:
שמים תיבול, מלח/פלפל ותיבול נוסף לבחירתכם…
מוסיפים 120-140 מ"ל מים רותחים (בערך חצי כוס או טיפה יותר) מערבבים היטב וממתינים חצי דקה שהמצות ירטבו מעט. מוסיפים את הביצים ומקשקשים היטב. אפשר לקשקש את הביצים בקערית נפרדת אבל זה מיותר, ערבוב נמרץ של הביצים עם המצה הרטובה והכל פיקס (תמונה שמאלית). הבלילה תהיה די נוזלית וכך צריך להיות. משמנים מעט את מחבת או תבנית האפיה ושופכים מחצית מבלילת המציה (אני אוהב למדוד את המחצית בקערית נפרדת, אתם יכולים לפי העין) ומשטחים לשכבה אחידה (תמונה ימנית).
מוסיפים את מלית הגבינה. מסדרים אותה בשכבה אחידה על פני בלילת המציה ומשאירים רווח של סנטימטר אחד שוליים מהקצה ללא גבינה.
עכשיו מפזרים את מחצית בלילת המציה השניה מעל הגבינה, הכי נוח עם כפית לפזר במספר מקומות ואז להחליק קצת. הכל די נוזלי אז לא כדאי להתעסק עם זה יותר מידי.
המציה מוכנה להכנס לתנור.
מחממים תנור (או טוסטר אובן, זו מחבת קטנה) לחום של 200 מעלות.
מכניסים את המחבת/ תבנית לתנור החם ואופים 20 דקות עד שהמציה מתייצבת ומשחימה קלות. מומלץ בסיום האפיה להעביר את התנור/טוסטר אובן למצב גריל עליון ל- 2-3 דקות ולהשחים קצת יותר את פני המציה.
הנה היא מוכנה.
הכי קל לחלץ אותה מהמחבת/תבנית בעזרת צלחת הפוכה ששמים על המחבת והופכים והמציה תשאר על הצלחת.
בשלב הזה זו נראית מציה תמימה לחלוטין. אבל כשחותכים אותה קורה הדבר הבא:
נהדר, נכון? זה שדרוג אמיתי למציה הסטנדרטית.
אבל ממש!
עכשיו נתקדם ונכין מציות ממולאות משוכללות קצת יותר.
מציה במילוי גבינה ופטריות:
חותכים לפרוסות 3-4 פטריות שמפיניון טריות ומטגנים במחבת עם כפית שמן זית ומעט מלח/פלפל עד שהפטריות מתרככות וכל הנוזלים מתאדים, מצננים על צלחת (תמונה שמאלית). בונים את המציה בדיוק כמו במציה הממולאת גבינה ומעל הגבינה מפזרים שכבה מהפטריות (תמונה ימנית).
אופים בדיוק כמו קודם: 200 מעלות 20 דקות וגריל 2-3 דקות.
מציה ממולאת בגבינה ופטריות, מוכן!
מציה במילוי גבינה וקישוא:
חותכים קישוא קטן לקוביות קטנות (1 ס"מ) מערבבים עם כפית שמן זית ומלח/פלפל ומסדרים בשכבה אחת על תבנית עם נייר אפיה. אופים בתנור או בטוסטר אובן ב-200 מעלות כחצי שעה עד שהקישואים רכים ומעט שחומים בקצוות, מעבירים לצלחת ומצננים (תמונה שמאלית). בונים את המציה בדיוק כמו במציה הממולאת גבינה ומעל הגבינה מפזרים שכבה מהקישואים (תמונה ימנית).
אופים בדיוק כמו קודם: 200 מעלות 20 דקות וגריל 2-3 דקות.
מציה ממולאת עם גבינה וקישוא, מוכן!
מציה במילוי בשר וצנוברים:
למעשה אני השתמשתי בשארית שנותרה לי ממלית של עוגת הבשר מהמתכון הזה (ללא פרורי הלחם והביצה). אם מכינים מלית במיוחד למציה: קוצצים דק 1/4 בצל ומטגנים בכף שמן זית עד שמזהיב. מוסיפים 100 גרם בשר בקר טחון ומטגנים תוך כדי פירור והפרדה עד שכל הבשר מפורר ושחום. מוסיפים תיבול: מלח/פלפל, מעט שום גבישי, קינמון, ואגוז מוסקט ומערבבים היטב. מורידים מהאש ומוסיפים 1 כף צנוברים קלויים ופטרוזילה קצוצה דק ממספר ענפים, מערבבים היטב ומצננים בצלחת (תמונה שמאלית). בונים את המציה בדיוק כמו במציה הממולאת גבינה ובמקום הגבינה מפזרים שכבה מהבשר (תמונה ימנית). לטובת שומרי הכשרות, המציות הממולאות הבשריות אינן מכילות גבינה, אבל מי שאינו מקפיד בהחלט יכול להוסיף.
אופים בדיוק כמו קודם: 200 מעלות 20 דקות וגריל 2-3 דקות.
מציה ממולאת בשר וצנוברים, מוכן!
מציה במילוי צ'ילי קון קרנה:
המציה האחרונה שוב מכילה שארית שמצאתי במקרר (רק בשביל להדגים לכם כמה אפשר להיות יצירתיים עם העניין הזה), 2-3 כפות של צ'ילי קון קרנה עפ"י המתכון הזה (תמונה שמאלית). בונים את המציה בדיוק כמו במציה הממולאת גבינה ובמקום הגבינה מפזרים שכבה מהצ'ילי (תמונה ימנית). גם כאן לא הוספתי גבינה, אבל יודעי דבר יספרו לכם שגבינת צ'דר (וגם אחרות) הולכות נהדר עם צ'ילי קון קרנה.
אופים בדיוק כמו קודם: 200 מעלות 20 דקות וגריל 2-3 דקות.
מציה ממולאת צ'ילי קון קרנה, מוכן!
אני מקווה שהבנתם את העקרון פה. המציה הבסיסית פשוטה מאד ועם המלוי אפשר להשתולל.
כפי שאמרתי אפשר להכין מגוון מציות ממולאות קטנות, במילויים שונים, ע"י אילתור תבניות ואפיה ביחד בתנור. או להכין מציה ממולאת גדולה יותר ע"י שימוש במחבת גדולה או סוטאז'.
ומי יודע אולי בפסח הבא תוכלו אפילו להזמין אורחים ולכבד אותם במבחר מציות ממולאות.
לסיום אני רוצה לקוות שסיוט הקורונה שעובר על כולנו עכשיו יחלוף, וכשכולנו נקרא את הפוסט הזה בעתיד, הכל יראה לנו כזכרון רחוק ודהוי.
חג שמח והרבה בריאות לכולם!
בתאבון!
הכנתם מתכון מהבלוג? אל תשכחו לתייג oren.nadler@ או #אוכלמעשי באינסטגרם
לתגובות/שאלות/הערות/הארות/בקשות (שישמחו אותי מאד) יש לגלול לתחתית העמוד, מתחת למתכון המובנה.
נתראה בפוסט הבא,
אורן
כמה סיפורים, אמרת מעשי, לא? תביא מתכון וזהו!

מציות ממולאות (או מצה בריי במגוון מילויים)
ציוד
- הכמות במתכון מתאימה למחבת/תבנית קטנה בקוטר 15-16 ס"מ
מרכיבים
עבור המציה הבסיסית:
- 2 מצות
- 2 ביצים (או 100 מ"ל בלילת ביצים נוזלית… אפקט "ימי הקורונה")
- 1/2 כוס מים רותחים (120 מ"ל)
- מלח/פלפל + תבלינים לטעמכם
- מעט שמן לשימון המחבת/תבנית
למלית גבינה בסיסית:
- 50 גרם גבינה צהובה "רכה" (מוצרלה, קשקבל, צ'דר, אמנטל)
- 10 גרם גבינה "קשה" (פרמזן, פקורינו, גרנה פדנו)
- פלפל שחור טחון + תבלינים לטעמכם
למלית פטריות:
- מלית גבינה בסיסית
- 4 פטריות טריות
- 1 כפית שמן זית
- מלח/פלפל
למלית קישואים:
- מלית גבינה בסיסית
- 1 קישוא קטן
- 1 כפית שמן זית
- מלח/פלפל
למלית בשר וצנוברים:
- 1 כף שמן זית
- 1/4 בצל
- 100 גרם בשר בקר טחון
- 1 כף צנוברים קלויים
- עלים מכמה גבעולי פטרוזיליה קצוצים
- מלח/פלפל/שום גבישי/קינמון/אגוז מוסקט
שלבי הכנה
להכנת כל המציות:
- שוברים בקערית את המצות לפירוריים קטנים. ומתבלים במלח/פלפל ותבלינים נוספים לטעמכם.
- מוסיפים 120-140 מ"ל( בערך חצי כוס או טיפה יותר ) מים רותחים ומערבבים היטב. ממתינים כחצי דקה עד שהמצות נרטבות.
- מוסיפים את הביצים (או כמות מתאימה של בלילת ביצים) ומערבבים היטב לקבלת בלילה אחידה ודי נוזלית.
- שופכים מחצית מהבלילה למחבת/תבנית מתאימה ומשטחים היטב.
- מפזרים שכבה אחידה של המלית שבחרתם ומשאירים מרווח של 1 סנטימטר ריק ממלית משולי המחבת/תבנית.
- מפזרים את מחצית בלילת המציה הנותרת מעל המלית לכיסוי ומשטחים עד לשולי המחבת/תבנית
- אופים בתנור חם (200 מעלות) כ-20 דקות, עד שהמציה מתייצבת ומשחימה מעט.
- רצוי בסוף להעביר את התנור למצב גריל ולהשחים את המציה 2-3 דקות נוספות.
- מוציאים והופכים את המחבת/תבנית לצלחת להוצאה קלה של המציה.
להכנת מלית הגבינה:
- מגררים את המוצרלה והקשקבל (סה"כ 50 גרם) בפומפיה גסה. מגררים מעט פרמזן (10 גרם) בפומפיה דקה ומערבבים.
- מתבלים במעט פלפל שחור ותיבול נוסף לטעמכם (שום גבישי, צ'ילי טחון...)
להכנת מלית גבינה פטריות:
- חותכים לפרוסות 3-4 פטריות שמפיניון טריות ומטגנים במחבת עם כפית שמן זית ומעט מלח/פלפל עד שהפטריות מתרככות וכל הנוזלים מתאדים, מצננים על צלחת .
- בשלב פיזור המילוי מפזרים שכבה של מלית גבינה ומעליה שכבה של הפטריות.
להכנת מלית גבינה וקישוא:
- חותכים קישוא קטן לקוביות קטנות (1 ס"מ) מערבבים עם כפית שמן זית ומלח/פלפל ומסדרים בשכבה אחת על תבנית עם נייר אפיה. אופים בתנור או בטוסטר אובן ב-200 מעלות כחצי שעה עד שהקישואים רכים ומעט שחומים בקצוות, מעבירים לצלחת ומצננים.
- בשלב פיזור המילוי מפזרים שכבה של מלית גבינה ומעליה שכבה של קישוא.
להכנת מלית בשר וצנוברים
- קוצצים דק 1/4 בצל ומטגנים בכף שמן זית עד שמזהיב. מוסיפים 100 גרם בשר בקר טחון ומטגנים תוך כדי פירור והפרדה עד שכל הבשר מפורר ושחום. מוסיפים תיבול: מלח/פלפל, מעט שום גבישי, קינמון, ואגוז מוסקט ומערבבים היטב. מורידים מהאש ומוסיפים 1 כף צנוברים קלויים ופטרוזילה קצוצה דק ממספר ענפים, מערבבים היטב ומצננים בצלחת.
- בשלב פיזור המילוי מפזרים שכבה של הבשר והצנוברים (ניתן גם לשלב עם מלית גבינה.).
מליות נוספות:
- ניתן ורצוי לגוון במלית עפ"י טעמכם: אם יש לכם שאריות של שקשוקה, צ'ילי קון קרנה או תבשילים נוספים הם יכולים לשמש כמילוי. גם גבינה בולגרית, זיתים קצוצים, אפונה ותירס קפואים או משימורים יתאימו כמלוי. תפעילו את הדימיון...
- בתיאבון!
גאוני!!
תודה. מצות וזמן פנוי, והיצירתיות בשמיים.
הכנתי מעולה
תודה רבה
הילדים נהנו מאוד לשבור את המצות ולערבב. כמובן שהם הצליחו לריב גם על זה אבל נו שוין…בשלב הזה אני כבר מבינה שזה להוציא את המתח ולא באמת כעס אחד על השני. אז שיריבו…. בכל זאת ימים מוזרים עוברים עלינו (-:
שמח לשמוע שאהבתם, תודה שחזרת לספר.
ילדים הם ילדים בכל מצב… רבים ואוהבים וחוזר חלילה. חג שמח ומועדים לשמחה.
אמנם בכלל ראש השנה ועדיין קורונה, אבל וואו קשה לי להתאפק עד פסח הבא!