לחם תירס (או Cornbread מושלם)
שלום לכולם,
לחם תירס טוב, הוא דבר נפלא וממכר. הוא קצת שונה ממה שאנחנו רגילים לקרוא לו לחם. הוא צריך להיות רך ולח יותר מלחם רגיל, מאוזן בטעם בין מתוק למלוח. האמריקאים אוכלים אותו לאורך כל הארוחה, בתחילתה עם חמאה כמנה ראשונה. בהמשך כתוספת ואמצעי לניגוב הרוטב בצלחת, ולנישנוש אינסופי בין לבין, בערך כמו שאנחנו מתייחסים לסלסלת הלחם שמוגשת לשולחן.
לנו, כישראלים, לא תמיד ברור למה האמריקאים כל כך מתלהבים ממנו. זה לחם? זו עוגה? זה מתוק? מלוח? זה בכלל מתירס? לאמריקאים זה מאד ברור, זו ממש אבן יסוד בתרבות האוכל שלהם. בעיקר במדינות הדרום, שם גידלו (ועדיין מגדלים) המון תירס. את רוב התירס לא אכלו טרי, אלא יבשו וטחנו וכך יכלו לאכול ממנו בכל השנה ולא רק בעונה. מקמח התירס (Cornmeal) האמריקאים מכינים מגוון מאכלים כשלחם התירס הוא אחד הנפוצים ביותר.
מנה מחממת לימים קרירים - ריזוטו פטריות קל להכנה - קרמי, עשיר וטעים! ריזוטו שאופים בתנור(!) בלי להשקות בציר, בלי לנחש מתי מוכן...הכי קל בעולם. קצת (הרבה) לא מסורתי, אבל היי... יוצא מדויק כל פעם מחדש, אין נפילות. נהדר לארוחות משפחתיות. נסו ולא תתחרטו, המתכון המלא עם כל הטיפים והטריקים מחכה לכם בבלוג. בתאבון!
בקיץ, כשחם, ואין כח לבישולים ארוכים, הרבה פעמים הפיתרון שלי הוא להכין מוקפץ. למרות שמקפיצים בחום גבוה, כל הבישול נמשך דקות ספורות. מגוון האפשרויות להכין מוקפצים הוא כמעט אין סופי, לפי הירקות במקרר והבשר שרוצים. מה שחשוב זה הרוטב המושלם, מאוזן, מתובל וטעים באופן ממכר. אז מזל שיש לי את הרוטב המושלם ותכף גם לכם יהיה. אני הפעם בחרתי להכין עם טופו, בשביל הגיוון, אבל בהחלט אפשר להחליף לעוף. המתכון המלא והרוטב הסודי מחכים לכם בבלג. בתאבון!
המנה הכי קייצית שיש. שילוב טעמים מדהים של סלסת פירות מתוקה/חמוצה/חריפה עם אטריות אורז מתובלות ודג עסיסי אפוי. כל זה בתוך עלה חסה פריך. ביס אסיאתי מושלם! זה אולי נשמע קצת מוזר אבל ברגע שתטעמו גם אתם תתאהבו במנה המדהימה, הקייצית, והציבעונית הזאת. והיא כל כך קלה להכנה שממש חבל לא לנסות. המתכון המלא מחכה לכם בבלוג, בתאבון!
גם אתם נשארתם בארץ כשכולם נוסעים לחו"ל? אין כמו קנקן סנגריה צוננת ומרעננת כדי להרגיש כמו במסעדה בשדרה המרכזית בברצלונה. תכינו, תשתו ותראו איך מצב הרוח משתפר, החום כבר לא כל כך מעיק ובאופן כללי החיים נראים טובים יותר. המתכון המלא מחכה לכם בבלוג. לחיים!
* זה גם המתכון הראשון שפרסמתי בבלוג, אז זאת הזדמנות נהדרת לראות איך הכל התחיל...
יצא לי לשמוע על לחם תירס כבר לפני שנים רבות, נתקלתי בו בתוכניות טלויזיה ובלוגים אמריקאים שאני עוקב אחריהם, אבל בארץ הוא לא פופולרי וגם אני במשך זמן רב לא הכנתי אותו. רק אחרי טיול האוכל והספורט הגדול שעשיתי בארה"ב עם השריונר, לפני הגיוס. טיול שכלל שבוע בטקסס, נישביתי בקיסמו של לחם התירס והתחלתי להכין בבית. המשפחה התלהבה וכך גם כל האורחים שזכו לטעום. יש בו משהו ממכר ומנחם, ולמרות שלא גדלנו עליו, קל מאד להתאהב במאפה המוצלח הזה.
בנוסף, לחם תירס, הוא ממש אבל ממש קל להכנה. את הבלילה מכינים מהר יותר משהתנור מתחמם, ו- 15-20 דקות אח"כ הוא מוכן. החלק הכי קשה זה לחכות שהוא יתקרר ואפשר יהיה לאכול ממנו.
המתכון שלי הוא מתכון [+/-] (ראו מה זה במפתח הקרדיטים) מתוך האתר של חברת הקמחים האמריקאית king Arthur Flour שאני מאד אוהב ויש בו הרבה מתכונים מוצלחים (למי שמסתדר טוב עם אנגלית ועם המרות של מידות ומוצרים אמריקאים). מעבר להתאמות שעשיתי לטעם המשפחתי שלי (כמו הפחתה דרמטית של כמות הסוכר) עשיתי גם את ההתאמות לכמויות וחומרי הגלם שמצויים בסופר הישראלי. לחם תירס יכול להיות תוספת נהדרת בארוחות חלביות לצד מנות כגון: מגדלי תפו"א ובטטה, אצבעות קישואים מצופות אפויות, ועוד.. ולמי שלא מקפיד על הפרדת בשר וחלב לחם תירס הוא מוצלח במיוחד לספיגת הרוטב של הקציצות ברוטב עגבניות.
יאללה, מתחילים להכין (ותיכף מסיימים, כי זה מתכון סופר קצר וקל)
הכנתם מתכון מהבלוג? אל תשכחו לתייג oren.nadler@ או #אוכלמעשי באינסטגרם
מה אנחנו צריכים (למאפה אחד בגודל 20X26 ס"מ, או תבנית עגולה בקוטר 26 ס"מ)
1/2 1 כוסות קמח (215 גרם)
1 כוס קמח תירס צהוב דק (160 גרם)
30 גרם סוכר
2 כפיות אבקת אפיה
1/4 כפית אבקת סודה לשתיה
1/2 כפית מלח
1/4 1 כוסות חלב (או חצי/חצי חלב ורויון) (בטמפרטורת חדר)
115 גרם חמאה + מעט חמאה לשימון התבנית
1 ביצה גודל L (בטמפרטורת חדר)
50 גרם גבינה מגוררת (רצוי צ'דר. אפשר גם קשקבל, אמנטל, או גבינות דומות)
הערות למרכיבים:
קמח תירס צהוב – יש להשיג בכל הסופרים, יש אפילו חברה שקוראת למוצר שלה Cornmeal שזה המונח האמריקאי המקורי, חשוב להשיג קמח תירס דק כמו בתמונה. גרגירי התירס אינם נמסים לגמרי בלחם ונותנים לו מרקם מעט קראנצ'י. זה חלק מהקסם שלו אבל גרגירים גדולים מידי יכולים להפוך את הקסם לסיוט.
קמח תירס – שימו לב שאתם לא קונים עמילן תירס, שנקרא קורנפלור. מילולית זה אכן קמח תירס, אבל מדובר בעמילן שלחלוטין לא מתאים למתכון הזה.
חלב/רויון – בהחלט אפשר להכין את המתכון רק עם חלב, ורוב הזמן גם אני מכין ככה. אבל אם אתם נוהגים להחזיק בבית רויון או שנשאר לכם ממתכון אחר, החלפה של מחצית מכמות החלב ברויון, תשפר את העסיסיות.
כלי האפיה – הכמות מתאימה לתבנית של בערך 20X26 ס"מ. זה לא ממש משנה אם התבנית קצת יותר קטנה או גדולה, לחם התירס יהיה פשוט קצת יותר גבוה או נמוך בהתאם. למאפה שיראה יותר בצורת לחם אפשר לאפות בתבנית אינגליש קייק. הכמות גם מתאימה לתבנית עגולה בקוטר 26 ס"מ ויש גם תבנית אלומיניום חד פעמית מתאימה בגודל בכל הסופרים. שימו לב שאם אתם אופים את לחם התירס בתבנית עבה, כגון תבנית קרמיקה, או פיירקס או כמו שאני אוהב במחבת ברזל יצוק 30 ס"מ, הוראות האפיה משתנות במקצת, יותר פרטים בהמשך.
איך מכינים:
מחממים תנור ל- 190 מעלות.
מערבבים בקערה גדולה את החומרים היבשים: קמח, קמח תירס, סוכר, אבקת אפיה, סודה לשתיה ומלח.
מוסיפים גם את הגבינה המגוררת ומערבבים שוב.
ממיסים את החמאה. הכי קל ע"י כמה פולסים קצרים במיקרו, אפשר גם בסיר קטן. החמאה צריכה להיות מומסת אבל לא חמה, בטמפרטורת חדר.
בקערה קטנה טורפים את הביצה, מוסיפים את החלב (או החלב/רויון) והחמאה המומסת. שימו לב שהביצה והחלב צריכים להיות בטמפרטורת חדר, אחרת החמאה המומסת תתגבש כשתנסו לערבב אותה עם חלב/ביצה קרים.
מאחר ואחרי איחוד המרכיבים היבשים והרטובים צריך לשפוך את הבלילה מייד לתבנית האפיה, זה הזמן להכין אותה (לפני האיחוד).
ממיסים מעט חמאה ומשמנים בנדיבות נייר אפיה. את נייר האפיה כדאי לכווצ'ץ' ולפרוס מחדש, זה מאד מקל עליו לקבל את צורת התבנית. חשוב להשתמש בנייר אפיה כדי להקל על חילוץ לחם התירס מהתבנית. זה חשוב במיוחד אם אתם משתמשים בתבנית עבה (קרמיקה, פיירקס, מחבת ברזל יצוק) כי במקרה הזה צריך לחלץ את לחם התירס מייד בסוף האפיה שלא ימשיך להאפות.
שימון נדיב של נייר האפיה חשוב גם לקרום החיצוני של לחם התירס, שנהיה קצת קריספי (החמאה למעשה קצת "מטגנת" אותו).
במידה ובחרתם לאפות בתבנית עבה (קרמיקה, פיירקס, מחבת ברזל יצוק) יש לחמם אותה בתנור, ריקה, מספר דקות, על מנת שלא להתחיל את האפיה עם תבנית קרה. אם התבנית שלכם דקה (תבנית עוגה או אלומיניום חד פעמית) אין צורך בחימום מוקדם.
כשהתבנית ונייר האפיה מוכנים, מאחדים את שתי הקערות ומערבבים היטב, הכי נוח עם מטרפה, עד שהבלילה אחידה ואין גושי קמח.
הבלילה מאד סמיכה וככל שתמשיכו לערבב היא תלך ותסמיך כיוון שקמח התירס מתחיל לספוג את הנוזלים. אז ברגע שהכל מעורבב היטב אפשר לעצור.
שופכים את הבלילה לתבנית (או המחבת) ומשטחים.
הבלילה מאד סמיכה ולא תצליחו לשטח אותה למשטח חלק. זה בסדר גמור, הכל יסתדר באפיה.
אופים בתנור בחום של 190 מעלות. זמן האפיה הוא בין 15-20 דקות, תלוי בתנור, בעובי הלחם, ומצב רוחו של אלוהי לחם התירס… בודקים שמוכן כמו עוגה: תוקעים קיסם והוא צריך לצאת יבש. אם בחרתם לאפות בתבנית עבה הזמן יהיה קצר יותר ואני ממליץ להתחיל לבדוק כבר אחרי 12-13 דקות. חשוב מאד מאד מאד (אפילו עוד מאד אחד) לא לאפות יותר מידי כי לחם תירס יבש זה לא להיט גדול בכלל. אפילו אם הקיסם כמעט יבש, תוציאו, זה ימשיך להאפות עוד קצת מהחום הפנימי.
כשמוכן, מוציאים מהתנור. אם אפיתם בתבנית דקה אפשר להניח להתקרר בתבנית, אבל אם בחרתם בתבנית עבה חשוב לחלץ את לחם התירס מייד (זה הזמן לשמוח שהשתמשנו בנייר האפיה) בזהירות רבה, זה שלב שהוא מתפרק ממש בקלות. מניחים אותו להתקרר על רשת. לקראת ההגשה אפשר יהיה להחזיר אותו לתבנית לצרכי הגשה יפה או לפרוס ולהגיש על צלחת ולשכוח מהתבנית.
אחרי שהלחם מתקרר לטמפרטורת חדר אפשר לאכול.
אפשר לחתוך איך שרוצים, לפרוסות כמו עוגה (אם אפיתם בתבנית עגולה או מחבת).
או לריבועים, כמו שאני עשיתי.
מגישים עם חמאה או סתם כתוספת לשולחן האוכל, ורואים איך הוא נעלם במהירות הבזק.
הלחם במיטבו ביום האפיה. ניתן לשמור עוד מספר ימים בקופסה סגורה במקרר ולחמם במיקרו להגשה. זה לא יהיה כמו ביום האפיה, אבל לחם תירס הוא כזה ממכר שמכורים ישמחו גם ללחם תירס מחומם מחדש.
בתאבון!
הכנתם מתכון מהבלוג? אל תשכחו לתייג oren.nadler@ או #אוכלמעשי באינסטגרם
לתגובות/שאלות/הערות/הארות/בקשות (שישמחו אותי מאד) יש לגלול לתחתית העמוד, מתחת למתכון המובנה.
נתראה בפוסט הבא,
אורן
כמה סיפורים, אמרת מעשי, לא? תביא מתכון וזהו!

לחם תירס (או Cornbread מושלם)
ציוד
- תבנית בגודל 26X20 או תבנית עגולה 26 ס"מ
מרכיבים
- 1 1/2 כוסות קמח (215 גרם)
- 1 כוס קמח תירס צהוב דק (160 גרם)
- 30 גרם סוכר
- 2 כפיות אבקת אפיה
- 1/4 כפית סודה לשתיה
- 1/2 כפית מלח
- 1 1/4 כוסות חלב בטמפרטורת החדר (אפשר חצי חצי חלב ורויון)
- 115 גרם חמאה (ועוד קצת לשימון התבנית)
- 1 ביצה בגודל L בטמפרטורת החדר
- 50 גרם גבינה מגוררת (רצוי צ'דר. אפשר גם קשקבל, אמנטל או גבינות דומות)
שלבי הכנה
- ממיסים את החמאה. החמאה צריכה להיות מומסת אבל לא חמה, בטמפרטורת חדר.
- מחממים תנור ל- 190 מעלות.
- מערבבים בקערה גדולה את החומרים היבשים: קמח, קמח תירס, סוכר, אבקת אפיה, סודה לשתיה ומלח.
- מוסיפים את הגבינה המגוררת ומערבבים שוב.
- בקערה קטנה טורפים את הביצה, מוסיפים את החלב (או החלב/רויון) והחמאה המומסת. (כל המרכיבים בטמפרטורת החדר!)
- לאפיה ניתן להשתמש בתבנית 20X26 ס"מ או דומה. ניתן להשתמש בתבנית עבה (מפיירקס, קרמיקה או מחבת ברזל יצוק 30 ס"מ) או תבנית דקה (תבנית עוגה עגולה 26 ס"מ, תבנית אלומיניום חד פעמית בגודל מתאים או תבנית אינגלישקייק לצורה יותר "לחמית")
- ממיסים מעט חמאה ומשמנים בנדיבות נייר אפייה המתאים לתבנית.
- במידה ואופים בתבנית עבה (קרמיקה, פיירקס או מחבת ברזל יצוק) מחממים את התבנית בתנור מספר דקות.
- מאחדים את שתי קערות המרכיבים לקערה אחת ומערבבים היטב עם מטרפה. יש להמנע מערבוב יתר, רק עד שהתערובת אחידה ואין גושים.
- שמים את נייר האפיה המשומן בתבנית, שופכים את הבלילה ומשטחים.
- אופים בתנור בחום של 190 מעלות כ 15-20 דקות עד שמוכן. בדיקת מוכנות כמו בעוגה בחושה, תוקעים קיסם והוא צריך לצאת יבש. בתבנית עבה (שחוממה מראש) זמן האפיה יהיה קצר יותר בכ-5 דקות. בכל מקרה יש להשתדל להמנע מאפיית יתר.
- כשמוכן, מוצאים מהתנור ומקררים על רשת לטמפרטורת חדר. אם האפיה הייתה בתבנית עבה יש להוציא את לחם התירס מייד (בזהירות רבה, הוא נוטה מאד להתפרק בשלב הזה) מהתבנית למניעת המשך אפיה ולקרר על רשת על נייר האפיה
- כשהלחם בטמפרטורת חדר, פורסים ומגישים.
- בתאבון!
גם אני זוכרת את הקורנברד לטובה מהטיולים בארה"ב, אנסה את המתכון שלך בהקדם.
מקווה שיהיה תואם לזכרונות הטובים. בהצלחה!
אפשר להקפיא?
כן אפשר
באסה….. חשבתי שיתאים לבעלי רגישות לגלוטן אך תוספת הקמח במתכון ניפצה לי את התקווה.
האם יש תחליף ?
צילאקית מתוסכלת …..
ניתן להשתשמש בכל אחד מהקמחים התחליפיים נטולי הגלוטן שמתחילים להיות יותר נפוצים בחנויות.
מישהו שהכין בעזרת קמח שנקרא "קמח כרגיל" של עינת מזור, העלה תמונה בפייסבוק ולפי התמונה זה נראה מוצלח מאד.
מקווה שעזרתי…
ניסיתי להכין את הלחם לפי המתכון הזה.
לצערי, גם אחרי חצי שעה בתנור הליבה עדיין הייתה נוזלית.
לקח לו כ40 דקות להיות מוכן…
והתנור שלי חדיש, כך שהבעיה אינה בחוזק התנור.
הכנתי בתבנית אינגליש רחבה ללחם.
אולי בפעם הבאה כדאי לנסות בתבנית גדולה יותר כך שיצא דק יותר…
המתכון שלי מתאים לתבנית עגולה בקוטר 26 ס"מ או מלבנית בערך 20×26 ס"מ
בגודל הזה הבלילה בתבנית היא בגובה 4-5 ס"מ וזמני האפיה מתאימים לגובה הזה, עם שינויים קלים בהתאם להבדלים בין תנורים שונים כמובן.
אם התבנית יוצרת לחם בגובה שונה משמעותית גם זמני האפיה ישתנו באופן דומה.
טוב, זו אני מהתגובה שללחם לקח 40 דקות להיאפות.
תמיד ראיתי סרטים אמריקאים והלחם הזה עורר בי עניין…ורק חזרתי כדי לספר שעכשיו יצא לי לטעום (לא נתתי לו אפילו מספיק זמן להתקרר, הסקרנות הרגה את החתול)…וזה עלה על כל הציפיות שלי, הוא טעים יותר ממה שדמיינתי. תודה!
שמח שיצא לטעמך. גם אני הכנתי מסקרנות בפעם הראשונה וזה ממש מצא חן בעיני, חבל שלא יותר אנשים בארץ מכירים את זה.
לגבי זמני האפיה, עניתי בתגובה הקודמת.
תודה שחזרת לספר
המאפה הזה פשוט מדהים, אני שולחת אותו כתוספת בקופסת האוכל של הילדים…
איזה כיף לשמוע שאהבתם. תודה! זה בהחלט אחד הממכרים 🙂
היי , האם קמח כוסמין יעבוד במקום קמח לבן ? תודה
מעולם לא ניסיתי להכין את המתכון הזה עם קמח כוסמין כך שאני לא יודע.
חזרתי כדי לספר ! יצא מושלם !
הכנתי את זה כמנה ראשונה בארוחה מקסיקנית ליום הולדת של אמא . מקסים תודה 🙂
שמח לשמוע שיצא לטמעכם. תודה שחזרת לספר ומזל טוב לאמא שלך!
כשראיתי את הכותרת התלהבתי ש"הנה, מצאתי מתכון שיתאים גם לי"
אך נחלתי אכזבה צורבת .
אני רגישה לגלוטן וללקטוז.
אז את התשובה לצליאקית ראיתי.
עכשיו נותר לך רק לפתור את בעיית הגבינה.
מה אשים במקום?
או שפשוט נגזר עליי לוותר על תענוגי העולם הזה?
המתכון הזה מכיל גם חלב וגם גבינה. את שניהם ניתן להחליף בתחליפים נטולי לקטוז הקיימים היום בכל סופר. כבר ראיתי על המדפים באגף מוצרי הטבעונות דמויי "צ'דר" וגבינות אחרות.
אני לא מכיר אותם מספיק כדי להמליץ על מוצר ספיציפי אבל נראה לי שבהחלט ניתן לנסות ולהכין את הלחם תירס הזה עם תחליפים נטולי לקטוז