מרק מינסטרונה (או אני כבר מוכן לגשם, ואתם?)
שלום לכולם,
נקצר היום בדברי הפתיחה, טוב? פשוט פעם אחרונה שהיה גשום וקר, גיליתי שאין לי אף מרק בבלוג להציע לקוראי הנאמנים, אז הבטחתי (בעיקר לעצמי) שעד הגשם המשמעותי הבא אני אארגן פוסט מרקי משובח. ואכן צילמתי הכנת מרק (אפילו שניים) אבל היה חודש של חורף ישראלי, חמים ויבש, וכתבתי פוסטים אחרים. ופתאום (כן פתאום, באופן בלתי צפוי לחלוטין) הודיעו בתחזית שהגשם עומד לחזור, אז אני קצת לחוץ בזמן להספיק לכתוב את הפוסט לפני הגשם.
הכינו את החלות! מתכון חדש בבלוג: פטריות ממולאות בשקשוקה! מתכון פשוט של פטריות גדולות אפויות, ממולאות בתבשיל שקשוקה חם וחלמון שרק מחכים לחלה הטרייה שתטבלו בהם. מנת רושם קלה להכנה המתאימה לארוחה משפחתית או לאירוח. גם פתרון מעולה לניצול שאריות שקשוקה רגילה והפיכתן למנת מעולה בזכות עצמה. המתכון המלא עכשיו בבלוג, קישור בפרופיל. בתאבון!
מצעד סוף השנה כבר כאן!!!
רגע לפני ששנת 2020 נגמרת (ברוך שפטרנו), הגיע הזמן לסכם אותה בבלוג. איזה מתכונים אהבתם, קראתם והכנתם? מי הם עשרת המתכונים הכי נצפים ב-2020? הרשימה המלאה, כולל מספר הפתעות, כניסות חדשות ומלך הבלוג הבלתי מעורער, עכשיו בבלוג. שנה אזרחית טובה!
לכל מי שפספס, אתמול עלה לבלוג מתכון חדש "עוף וולינגטון אישי" - הרבה יותר זול וזמין מהביף וולינגטון המקורי. מתאים לארוחה של משפחה גרעינית ולא להתקהלות בלתי חוקית, ידידותי יותר לילדים ופשוט יותר להכנה. בקיצור שוס גדול! המתכון המלא ממתין לכם עכשיו בבלוג, בתאבון!
מתכון חדש בבלוג: עוף וולינגטון אישי! גירסת העוף למנת הביף וולינגטון המפורסמת. יותר זולה וזמינה, בגודל אישי, ידידותית גם לילדים ופשוטה יותר להכנה. מבלי לוותר על הטעם והייחודיות. מדריך מלא ומפורט עכשיו בבלוג. אז כנסו כנסו... קישור בפרופיל. בתאבון!
ריזוטו פטריות קל להכנה - קרמי, עשיר וטעים! ריזוטו שאופים בתנור(!) בלי להשקות בציר, בלי לנחש מתי מוכן...הכי קל בעולם. קצת (הרבה) לא מסורתי, אבל היי... יוצא מדויק כל פעם מחדש, אין נפילות. נהדר לארוחות משפחתיות. נסו ולא תתחרטו, המתכון המלא עם כל הטיפים והטריקים בבלוג. בתאבון!
בקבוצת הוואטסאפ השכונתית (והמאד פעילה) שלנו יש הרבה התארגנויות לקניית תוצרת חקלאית, בעיקר מאז תחילת ימי הקורונה. לאחרונה מככב שם האבוקדו. בכל שבוע מגיע לשכונה "איש האבוקדו" ומעיף עשרות קילוגרמים תוך דקות. אז לטובת שכניי עמוסי האבוקדו (בעצם לכולם) קבלו רעיון לניצול אבוקדו - מגש מהמם של קונכיות פילו עם אבוקדו ותוספות שונות. מנה צבעונית ומרהיבה, פינגר פוד מושלם לאירוח. קעריות פילו קטנטנות בגודל ביס עם מלית אבודקו ומגוון תוספות טעימות וקלות להכנה. מתכון מפורט בבלוג, לינק בפרופיל. בתאבון!
מרק עגבניות הכי פשוט שיש אבל עם טוויסט של עגבניות שרי צלויות שמשדרגות את הטעם בכמה רמות. מרק סמיך, מחמם, וטעים. זה כל מה שאתם צריכים ביום חורף קר וגשום. המתכון המלא בבלוג, לינק בפרופיל. בתאבון!
התחזית אומרת שסופ"ש גשום וקריר לפנינו. מתאים בול למרק מינסטרונה, מרק ירקות איטלקי עשיר, טעים, ומשביע בתוספת שעועית ופסטה. הגירסה שלי למרק מינסטרונה נמצאת בבלוג. מומלץ לשמור את המתכון כי החורף רק התחיל. בתאבון, אורן
פוסט חדש בבלוג: תבשיל שעועית ונקניקיות! תבשיל בוקרים משביע, מנחם וממכר עם המון רוטב שכיף לנגב עם לחם או חלה. תבשיל לקאובויים אמיתיים (וגם לאלה שפחות...) המתכון המלא עכשיו בבלוג, יש קישור בפרופיל (מי שמתקשה למצוא מוזמן לשלוח לי הודעה ולקבל קישור ישיר למתכון) בתאבון!
אז מה יהיה לנו כאן? יהיה מרק מינסטרונה משובח, עם המון ירקות וגם קצת קטניות (שעועית) ואפילו פסטה, ממש ארוחה שלמה, כזאת שבימים קרים גם משביעה וגם מחממת אותך… מבפנים. מרק מינסטרונה הוא כמובן מרק ירקות איטלקי ויש מאות, או אלפי גרסאות שלו, כמו להרבה מאכלים עממיים. זאת הגירסה שלי והיא מתכון [מעורבב] (ראו מה זה במפתח הקרדיטים) ששילבתי בו דברים שהיו לטעמי ממספר מתכונים שמצאתי. הוא פשוט להכנה וטעים מאד. אתם כמובן יכולים להכין אותו כמות שהוא או להתבסס עליו ולהכין את הגירסה שלכם.
הכנתם מתכון מהבלוג? אל תשכחו לתייג oren.nadler@ או #אוכלמעשי באינסטגרם
מה אנחנו צריכים? (לסיר מרק מינסטרונה גדול שיספיק לכ-8 מנות)
1 בצל גדול
3 גזרים בינוניים
2 קישואים בינוניים
3 תפו"א בינוניים
3 גבעולי סלרי
400 גר' עגבניות שלמות מקולפות משומרות (5 עגבניות) עם הנוזלים
100 גר' רסק עגבניות
3 כפות שמן זית
2 ליטר מים/ציר ירקות/ציר עוף
2 כוסות שעועית לבנה מבושלת (אפשר מקפוא)
250 גר' פסטה יבשה קצרה
קמצוץ פפריקה חריפה
מלח פלפל
הערות למרכיבים:
שעועית: אפשר כמובן להשתמש בשעועית יבשה, להשרות לילה ולבשל, אבל אני, מטעמי פרקטיות, משתמש בשעועית מבושלת קפואה.
מים/ציר ירקות/ ציר עוף: קל מאד להכין ציר ירקות/עוף. לוקחים סיר גדול ממלאים במים. שמים בפנים גזרים, בצל או שניים (מקולף שלם), שורש פטרוזיליה, שורש סלרי, גבעולי סלרי, מלח, פלפל שחור שלם, אפשר גם קצת פלפל אנגלי שלם ועלי דפנה (לציר עוף מוסיפים גם כמה כנפיים). מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה על אש קטנה. מסננים ויש לכם ציר ירקות/עוף. אפשר גם להקפיא אותו לשימושים עתידיים כך שמראש אפשר להכין סיר גדול. אם אין לכם זמן (או חשק לטרוח) תשתמשו במים ותגדילו קצת את כמויות המלח/פלפל. אם אתם נוהגים להשתמש באופן קבוע באבקת מרק, אז תשימו בערך 2 כפות לכמות המרק שבמתכון (אני לא מתכוון לחנך אתכם, אני פרקטי, וגם לפעמים משתמש באבקת מרק…)
עגבניות: למרות שאני חותך את העגבניות, אני מעדיף להתחיל מעגבניות שלמות ולא עגבניות מרוסקות. גודל החתיכות בשליטתי, והעגבניות יותר אכותיות.
איך מכינים מרק מינסטרונה?
ראשית נסגור את נושא הפסטה. אני מבשל אותה לחוד ומוסיף למרק רק בהגשה. למה? קודם כל כיוון שבדרך כלל אני מכין כמות מרק גדולה לכמה ימים ואם נשאיר פסטה מבושלת בתוך המרק היא תמשיך לספוג נוזלים ולהתרכך יתר על המידה. שנית זה מאפשר לסועדים להוסיף כמות פסטה כרצונם. יש מי שאוהב כמעט רק מרק ירקות ויש מי שאוהב את המינסטרונה שלו עמוס בפסטה. אם מערבבים פסטה מבושלת (בטמפרטורת החדר) במרק חם חם בצלחת ההגשה וממתינים שתי דקות, הפסטה תספוג קצת צבע וטעם מהנוזלים כאילו בושלה בתוכם.
אז כאמור, מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן ושמים בצד.
עכשיו קוצצים את הירקות:
את הבצל קוצצים דק, את הסלרי חותכים לפרוסות דקות. את הגזרים והקישואים חותכים לאורך לרבעים וכל רבע פורסים לרבעי עיגולים בעובי של כחצי ס"מ. את תפוא האדמה חותכים לקוביות בערך בגודל של הגזר והקישוא.
גם את העגבניות המשומרות חותכים, בין 8 ל-12 חתיכות כל עגבניה, בהתאם לגודל. חשוב לשמור את נוזלי השימור של העגבניות, כולל המיץ שבתוך העגבניה.
זהו, הכל מוכן ומסודר (אתם לא באמת חייבים לסדר ככה…) ואפשר להתחיל לבשל.
מחממים בסיר גדול 3 כפות שמן זית ומוסיפים את הבצל. מטגנים 3-4 דקות עד שנהיה קצת שקוף ומתרכך קלות.
מוסיפים את שאר הירקות. לא הכל בבת אחת. זה יוריד את החום בסיר. תוסיפו רבע כל פעם, בערך לפי סוגי הירקות (לא ממש צריך להקפיד שלא יתערבבו) תערבבו ותחכו 2 דקות שהסיר יחזור לטמפרטורה רצויה (שומעים את רעש הטיגון) ותוסיפו את הרבע הבא.
אחרי שכל הירקות בסיר ממשיכים לאדות אותם עוד 5 דקות עד שכולם "מזיעים" היטב. ככה:
עכשיו מוסיפים את העגבניות המשומרות ומייד את המים/ציר שהכנתם. מכניסים פנימה גם את רסק העגבניות, מלח, פלפל, וקמצוץ פפריקה חריפה. ומערבבים היטב.
* שימו לב שבגלל שהשעועית מבושלת, היא בינתיים לא משתתפת.
מביאים את הסיר לרתיחה, ומבשלים מכוסה על אש קטנה. זמן הבישול תלוי בגודל החתיכות שחתכתם ובגודל הלהבה שאתם מבשלים עליה ולכן הוא משתנה. בגדול זה צריך לקחת כ-3/4 שעה עד שהירקות מבושלים אבל עדיין מוצקים.
בינתיים לוקחים מחצית מכמות השעועית (כוס אחת) ושמים אותה במעבד מזון קטן (אפשר גם עם מוט בלנדר בתוך כוס גדולה)
שתיים שלוש לחיצות ומקבלים מחית שעועית. כדאי לשים 2-3 כפות מהמרק, זה יעזור לשעועיות להטחן.
ככה זה צריך להראות.
אחרי כ-3/4 שעה כשהירקות כבר מבושלים אבל עדיין מאד מוצקים. מכניסים פנימה את השעועית השלמה (1 כוס) ומחית השעועית ומערבבים היטב. מחית השעועית תשפיע כמובן גם על המרקם של המרק וגם על הטעם, ותהפוך אותו (לפחות מבחינתי) מסתם מרק ירקות למרק מינסטרונה.
בשלב הזה אפשר לטעום ולתגבר תיבול אם יש צורך (מלח, פלפל, פפריקה חריפה)
מבשלים על אש קטנה עוד 15 דקות והמרק מוכן.
להגשה אל תשכחו להוסיף את הפסטה המבושלת.
מרק מינסטרונה נשמר היטב במקרר (כפי שהמלצתי בנפרד מהפסטה) עד שבוע ואחרי יום הוא יהיה אפילו טעים יותר.
זהו, בתאבון. ביום קר לא צריך יותר מזה.
הכנתם מתכון מהבלוג? אל תשכחו לתייג oren.nadler@ או #אוכלמעשי באינסטגרם
לתגובות/שאלות/הערות/הארות/בקשות (שישמחו אותי מאד) יש לגלול לתחתית העמוד, מתחת למתכון המובנה.
נתראה בפוסט הבא,
אורן
כמה סיפורים, אמרת מעשי, לא? תביא מתכון וזהו!

מרק מינסטרונה (או אני כבר מוכן לגשם, ואתם?)
מרכיבים
- 1 בצל גדול
- 3 גזרים בינוניים
- 2 קישואים בינוניים
- 3 תפו"א בינוניים
- 3 גבעולי סלרי
- 400 גרם עגבניות שלמות קלופות משומרות עם הנוזלים
- 100 גרם רסק עגבניות
- 3 כפות שמן זית
- 2 ליטר מים/ציר ירקות/ציר עוף
- 2 כוסות שעועית לבנה מבושלת (נפח אחרי בישול - אפשר מקפוא)
- 250 גרם פסטה קצרה
- קמצוץ פפריקה חריפה
- מלח פלפל
שלבי הכנה
- מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן ומניחים בצד. מוסיפים רק למנה המוכנה להגשה.
- קוצצים דק את הבצל ופורסים דק את הסלרי.
- חותכים את הגזרים והקשואים לאורכם לרבעים וכל רבע לפרוסות של כחצי ס"מ.
- מקלפים וחותכים את תפו"א (בערך בגודל הגזר והקשוא).
- חותכים את העגבניות המשומרות ל-8-12 חתיכות כל אחת. מקפידים לשמור את כל נוזלי השימור.
- בסיר גדול מחממים 3 כפות שמן זית ומטגנים קלות את הבצל 3-4 דקות.
- מוסיפים את הירקות, רבע כמות כל פעם, מערבבים שתי דקות ומוסיפים רבע נוסף. אחרי שכל הירקות בפנים ממשיכים לאדות כ-5 דקות נוספות.
- מוסיפים את המים/ציר, עגבניות משומרות כולל נוזלי השימור, רסק עגבניות, מלח, פלפל וקמצוץ פפריקה חריפה ומערבבים היטב.
- מביאים לרתיחה ומבשלים מכוסה על אש קטנה כ-3/4 שעה עד שהירקות מבושלים אבל עדיין מוצקים.
- בינתיים לוקחים מחצית מכמות השעועית המבושלת (1 כוס) עם 2-3 כפות מהמרק) וטוחנים למחית (ראה תמונה).
- אחרי 3/4 שעה, מוסיפים לסיר את מחית השעועית והשעועית הנותרת, שלמה, מערבבים היטב, טועמים ומתקנים תיבול.
- מבשלים על אש קטנה 15 דקות נוספות.
- מעבירים לצלחת הגשה מוסיפים את הפסטה המבושלת ומגישים.
- בתאבון!
אין כמו מרק מינסטרונה מנחם ביום קר.
נראה נפלא!!!
תודה עדי!
אורן
תודה על המתכון, תזמון מצוין.
נראה טוב, כבר על האש.
דיווחים בהמשך…
רציתי לשאול מה דעתך בשאלת עגבניות טריות, למול משומרות פלוס רסק.
אישית אני מעדיפה את הטעם העדין של העגבניות הטריות (אפילו אם אני חוטאת ולא קולפת אותן) על פני הטעמים העזים של המשומרות פלוס הרסק.
בבקשה סימונה, שיהיה בתאבון.
כפי שאמרת זה עניין של טעם, אני דווקא אוהב את הטעם החזק יותר של עגבניות משומרות (כזה אני, מוזר) ואני מעדיף אותן גם בשקשוקה, מרק עגבניות, בולונז וכו'. יש כאלה מאיטליה באיכות טובה מאד (בכל סופר)
אורן
הי אורן,
לא הכנתי אף פעם עם שעועית טחונה. אנסה בהחלט!
מבחינתי חייבים גם קוביות בשר בקר… 🙂
תודה על המתכון והצילומים יפייפיים.
ד״א למחר מתוכנן הספגטי קישואים עם עגבניות לחות… אדווח בהמשך בפוסט הרלוונטי!
שרי
מינסטרונה עם בשר עוד לא ניסיתי… שעועית טחונה זה סוג של קסם כזה, אני לא זוכר איפה קראתי את זה, הייתי שמח לתת קרדיט.
בהצלחה עם הספגטי קישואים.
אורן
תודה על המתכון.גם אני לא מכירה את ההסמכה עם שעועית טחונה.ינוסה בהחלט.
דרך אגב.אני מוסיפה פסטה יבשה למרק לעשר הדקות האחרונות וזה ממש בסדר.חוסך את הבישול שלה לחוד.
שמח שאהבת את המתכון.
כפי שכתבתי בפוסט הסיבה העיקרית שאני מבשל את הפסטה לחוד היא שאני מכין סיר מרק גדול ובד"כ נשאר ממנו לימים הבאים, אם הפסטה מבושלת עם המרק אז במה שנשאר היא מתרככת יתר על המידה.
במרקי מינסטרונה המקורי משתמשים בביקון, שאותו מטגנים לפני טיגון הבצל והשום (כן, יש להוסיף שום למצרכים), כמו-כן משתמשים בכרשה (בנוסף לבצל הרגיל), בכרוב, בעגבניות טריות ולא בעגבניות מקופסא – והרי העגבניות כבר חזרו לשווקים – וכן מוסיפים גם עשבי תבול. כמו פטרוזיליה ואורגנו. יש המוסיפים לקראת סוף הבישול גם פסטו. כשמוזגים לקערות המרק, מניחים 2 עלי בזיליקום על כל מנה ומפזרים גבינת פרמג'נו. יש המוסיפים אפונה, תרד , בקיצור: כל ירק שיש בבית. קישואים מוסיפים רק בחלק מהמקומות. ויש המחליפים את הפסטה באורז.
כמו בהרבה מתכונים עממיים, יש אינסוף גרסאות למרק מינסטרונה ואין גירסה רשמית ו-"מקורית" למתכון. אני מניח שלכל כפר ומשפחה באיטלה יש גירסה משלה.
זה חלק מהיופי שבמנות כאלה שכל אחד יכול להתאים אותה למה שהוא או משפחתו אוהבים ועדיין להשאר בתחום ההגדרות של מרק מינסטרונה
הכנתי את המרק הנפלא הזה ומתכנן להכין אותו שוב בסופשבוע הקרוב. תענוג!
תודה איתי, שמח שאהבת את המתכון.