פאי רועים (או זהו, זה נגמר!)
שלום לכולם,
אז זהו, זה נגמר!
לפני שנתיים בדיוק פרסמתי את הפוסט: ספגטי ומיטבולס (או בלדה לחיילת טריה), שהיה פוסט חגיגי לקראת גיוסה של החיילת, עם מנה שהיא אוהבת במיוחד. מאז עברו עלינו (ובעיקר עליה) שנתיים די קשות: טירונות מתסכלת, קורס קשה ושירות מתיש של משמרות ארוכות וסופ"שים רבים בבסיס. הצבא לא עמד בחלקו בעיסקה והיה קשה ונוקשה ולא הגיוני ומתסכל כפי שרק הצבא יכול להיות, ולמרות שבהתחלה עוד ניסיתי להסביר ולגונן על הצבא (סך הכל זה הצבא של כולנו) בסופו של דבר גם לי נגמרו התשובות.
אז זהו, זה נגמר!
למרות הקשיים היו כמובן גם כמה דברים טובים, כמו חברויות חדשות שנוצרו, התבגרות והתמודדות עם מציאות שונה מהחממה של הבית, והכרות מעמיקה עם התחבורה הציבורית… ועכשיו לאן אתם שואלים? ובכן, השמיים הם הגבול. ראשית היא תסע עם ההייטקיטסית להרגע קצת בפריז, כולל סיור קונדיטוריות עם שרון היינריך המדהימה והופעה של מיוז (לבחורה יש סטייל…). כמו חלק ניכר מבני דורה אין לה ממש מושג מה היא רוצה לעשות כשתהיה גדולה, אבל עם נתונים כמו שלה היא תוכל להצליח בכל דרך שתבחר. גם אם תהליך החיפוש יקח זמן מה אני בטוח שהיא תמצא את דרכה בחיים ותעשה את הבחירות שלה בצורה עצמאית כפי שעשתה עד כה. אז התצטרפו אלי באיחולי שחרור נעים והצלחה בהמשך הדרך.
מנה מחממת לימים קרירים - ריזוטו פטריות קל להכנה - קרמי, עשיר וטעים! ריזוטו שאופים בתנור(!) בלי להשקות בציר, בלי לנחש מתי מוכן...הכי קל בעולם. קצת (הרבה) לא מסורתי, אבל היי... יוצא מדויק כל פעם מחדש, אין נפילות. נהדר לארוחות משפחתיות. נסו ולא תתחרטו, המתכון המלא עם כל הטיפים והטריקים מחכה לכם בבלוג. בתאבון!
בקיץ, כשחם, ואין כח לבישולים ארוכים, הרבה פעמים הפיתרון שלי הוא להכין מוקפץ. למרות שמקפיצים בחום גבוה, כל הבישול נמשך דקות ספורות. מגוון האפשרויות להכין מוקפצים הוא כמעט אין סופי, לפי הירקות במקרר והבשר שרוצים. מה שחשוב זה הרוטב המושלם, מאוזן, מתובל וטעים באופן ממכר. אז מזל שיש לי את הרוטב המושלם ותכף גם לכם יהיה. אני הפעם בחרתי להכין עם טופו, בשביל הגיוון, אבל בהחלט אפשר להחליף לעוף. המתכון המלא והרוטב הסודי מחכים לכם בבלג. בתאבון!
המנה הכי קייצית שיש. שילוב טעמים מדהים של סלסת פירות מתוקה/חמוצה/חריפה עם אטריות אורז מתובלות ודג עסיסי אפוי. כל זה בתוך עלה חסה פריך. ביס אסיאתי מושלם! זה אולי נשמע קצת מוזר אבל ברגע שתטעמו גם אתם תתאהבו במנה המדהימה, הקייצית, והציבעונית הזאת. והיא כל כך קלה להכנה שממש חבל לא לנסות. המתכון המלא מחכה לכם בבלוג, בתאבון!
גם אתם נשארתם בארץ כשכולם נוסעים לחו"ל? אין כמו קנקן סנגריה צוננת ומרעננת כדי להרגיש כמו במסעדה בשדרה המרכזית בברצלונה. תכינו, תשתו ותראו איך מצב הרוח משתפר, החום כבר לא כל כך מעיק ובאופן כללי החיים נראים טובים יותר. המתכון המלא מחכה לכם בבלוג. לחיים!
* זה גם המתכון הראשון שפרסמתי בבלוג, אז זאת הזדמנות נהדרת לראות איך הכל התחיל...
כפי שהיה לגיוס, גם לכבוד השחרור, הפוסט עוסק במנה שהחיילת המשוחררת מאד אוהבת. פאי רועים, אני לא חושב שיש עוד מנה שמשלבת מספר כל כך גדול של מרכיבים החביבים עליה. בשר טחון ברוטב עגבניות מתובל, עם פירה קטיפתי מעל, פשוט מושלם. המתכון שלי הוא [+/-] (ראו מה זה במפתח הקרדיטים) לפי המתכון של גיימי אוליבר מכאן בשינויים והתאמות קלים בלבד (ורק את האפונה שהוגשה בצד הכנסתי פנימה בהתקף יצירתיות פתאומי). זו מנה טעימה מאד, מסוג המנות הממכרות והמנחמות (מאד). גם בני משפחה שהיו סקפטיים בהתחלה, התאהבו בה, אז גם אם לא ניסיתם אותה אף פעם והשילוב של בשר ופירה באותה מנה נראה לכם מוזר, אני ממליץ לנסות בכל זאת.
הכנתם מתכון מהבלוג? אל תשכחו לתייג oren.nadler@ או #אוכלמעשי באינסטגרם
אז מה אנחנו צריכים? (עבור פאי רועים שימלא יפה סוטאז' 28 ס"מ ויספיק לפחות ל-8 סועדים).
לבשר:
3 כפות שמן זית
1 בצל גדול מאד
2 גזרים גדולים
600 גרם בשר בקר טחון
3 שיני שום
1 כף עלי טימין
1 כוס אפונה (אפשר קפואה)
1 כוס מים (או ציר בקר אם יש לכם)
2 כפות רוטב וורצ'סטר (לא הכרחי אבל מוסיף המון)
1 קופסה קטנה (400 גרם) עגבניות מרוסקות
מלח/פלפל
לפירה:
1.5 ק"ג תפו"א (נטו, אחרי קילוף)
חלב/חמאה/שמנת לפירה חלבי
מי בישול של תפו"א/שמנת צמחית/מחמאה לפירה פרווה.
מלח/פלפל
איך מכינים?
ראשית קוצצים דק את הבצל, הגזר והשום.
ולא, אין צורך לסדר אותם ככה.
אני מכין את הפאי בסוטאז' 28 ס"מ שמתאים גם לאפיה בתנור. מי שאין לא, או שרוצה לאפות את הפאי בתבנית, יכול להכין את תבשיל הבשר במחבת רגילה ורק להעביר אותו לתבנית לצורך שלב האפיה.
מחממים בסוטאז' (או במחבת) 3 כפות שמן ומטגנים על להבה בינונית את הבצל והגזר במשך כ- 7-8 דקות עד שהבצל מתרכך קצת ומתחיל להזהיב.
מוסיפים את השום הקצוץ ועלי הטימין ומערבבים היטב, מטגנים 2 דקות נוספות.
מוסיפים את הבשר וממשיכים לטגן תוך כדי ערבוב והפרדת הבשר לפרורים עד שהוא מפורר לגמרי ושחום.
הנה מספר תמונות להמחשה.
מוסיפים את העגבניות המרוסקות, אפונה (אפשר להוסיף ישירות מקפוא), כוס מים (או ציר בקר) רוטב וורצ'סטר ומתבלים במלח ופלפל (תיבול ראשוני, יהיה ניתן לתקן בהמשך). מערבבים היטב.
מביאים לרתיחה, מכסים באופן חלקי, עם מרווח גדול לשחרור אדים ומבשלים על אש קטנה/בינונית, ברתיחה קלה מאד, כשעה. מערבבים מידי פעם. אחרי כשעה מרבית הנוזלים התאדו ונותר תבשיל סמיך מאד ומרוכז (ראו תמונה). יש לשים לב שהאש לא חזקה מידי והתבשיל לא מתייבש, אם כן אז להוסיף קצת מים לפי הצורך, אם זה קורה אחרי 3/4 שעה אז אין צורך, זה מוכן. לקראת הסוף כדאי לטעום ולהוסיף מלח/פלפל אם יש צורך.
בזמן שהבשר מתבשל לו לאיטו, מכינים את הפירה.
אני לא מתכוון ללמד אתכם להכין פירה, כל אחד שיכין את הפירה הטוב ביותר שלו. את הפירה שלי אני אוהב להכין עם הרבה חמאה ומעט חלב לקבלת מרקם קרמי משגע. במקרים שבהם בין הסועדים היו שומרי כשרות הכנתי גם עם מי הבישול של תפוחי האדמה (צריך לזכור להשתמש בפחות מלח כי הם מלוחים) ויצא טוב. אפשר להגיע למרקם קרמי גם עם מחמאה. אני מניח שמי שמורגל בהכנת פירה פרווה יודע לעשות זאת טוב יותר ממני ואשמח שתכתבו עצות בנושא בתגובות, לטובת הקוראים שומרי הכשרות.
מה שחשוב הוא שלכיסוי טוב של סוטאז' (או תבנית) בקוטר 28 ס"מ, צריך להכין את הפירה מ-1.5 ק"ג תפו"א נטו, כלומר משקל לאחר קילוף.
כשהפירה והבשר מוכנים והתקררו קצת (לא צריך להגיע לטמפרטורת החדר, רק שלא יהיו מאד חמים) בונים מהם פאי רועים. מסדרים את תערובת הבשר באופן אחיד בסוטאז' או תבנית האפיה ומשטחים עם גב של כף, כך שפני התבשיל יהיו כמה שיותר חלקות ומהדקים קלות.
עכשיו מכסים בשכבה של פירה. מאחר ועדיין מדובר בתבשיל בשר רך (ועסיסי, וטעים רצח…) צריך לעשות את השלב הזה בעדינות כדי שהפירה לא יתערבב בבשר, אם נשים את הפירה במרכז וננסה "למרוח" אותו לקצוות זה בדיוק מה שיקרה. לכן לוקחים את הפירה כף אחרי כף ומניחים במפוזר על פני הבשר, כך:
כך יותר קל לשטח את הפירה על פני הבשר ועדיין צריך לעשות זאת בעדינות מירבית על מנת שישארו שתי שכבות נפרדות. גם את פני הפירה מחליקים עם גב של כף (ועכשיו כבר לא רואים שזה פאי רועים 🙂 ).
בשלב הזה כדאי לעבור על פני הפירה עם מזלג וליצור תלמים. זה לא חיוני אבל באפיה זה יתן השחמה יפה בקצוות והפאי שלכם יראה מושלם. אין צורך בצורות מורכבות פשוט לעבור עם מזלג.
את המאפה אופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך כ-30 דקות. עד שקצוות הפירה משחימים היטב.
זהו, פאי רועים מוכן. רואים איזה יופי זה יצא. הנה עוד זוית ליתר ביטחון…
פאי רועים מגישים עם כף. זהו למעשה החלק הקשה ביותר במתכון 🙂 גם הפירה וגם תבשיל הבשר רכים (ועסיסיים וטעימים רצח, כבר אמרתי?) ולהגשה אתם רוצים לקבל משניהם. זה לא פאי שחותכים עם סכין ומוציאים עם מרית. לוקחים כף גדולה, אם יש לכם כף הגשה גדולה מצויין, ומוציאים איתה מהפאי ומשתדלים לרדת עמוק ולאסוף מהתחתית, הנה כך:
מחלקים לצלחות הסועדים. אפשר לארגן סלט קטן ליד, אבל זה לא חיוני.
אוכלים ואוכלים עד ששבעים ואז עוד קצת, כי באמת קשה להפסיק…
זהו. לפני שנפרד לא נשכח לשם מה התכנסנו פה מלכתחילה ונרים כוסית לחיי האזרחית הטריה ונאחל לה את כל הטוב שבעולם בהמשך חייה האזרחיים…
בתאבון!
הכנתם מתכון מהבלוג? אל תשכחו לתייג oren.nadler@ או #אוכלמעשי באינסטגרם
לתגובות/שאלות/הערות/הארות/בקשות (שישמחו אותי מאד) יש לגלול לתחתית העמוד, מתחת למתכון המובנה.
נתראה בפוסט הבא,
אורן
כמה סיפורים, אמרת מעשי, לא? תביא מתכון וזהו!

פאי רועים (או זהו, זה נגמר!)
ציוד
- מתאים לסוטאז' 28 ס"מ או תבנית בגודל דומה
מרכיבים
לבשר:
- 3 כפות שמן זית
- 1 בצל גדול
- 2 גזרים גדולים
- 600 גרם בשר בקר טחון
- 3 שיני שום
- 1 כף עלי טימין טריים (או 1/2 כפית טימין יבש)
- 1 כוס אפונה ירוקה (אפשר מקפוא)
- 1 כוס מים (אפשר ורצוי ציר בקר)
- 2 כפות רוטב וורצ'סטר
- 400 גרם עגבניות מרוסקות
- מלח/פלפל
לפירה:
- 1.5 ק"ג תפו"א (נטו - אחרי קילוף)
- חלב/חמאה/שמנת לפירה חלבי
- מי בישול של תפ"א/שמנת צמחית/מחמאה לפירה פרווה.
- מלח/פלפל
שלבי הכנה
- קוצצים דק את הבצל, הגזר והשום.
- מחממים בסוטאז' (או במחבת) 3 כפות שמן ומטגנים על להבה בינונית את הבצל והגזר במשך כ- 7-8 דקות עד שהבצל מתרכך קצת ומתחיל להזהיב.
- מוסיפים את השום הקצוץ ועלי הטימין ומערבבים היטב, מטגנים 2 דקות נוספות.
- מוסיפים את הבשר וממשיכים לטגן תוך כדי ערבוב והפרדת הבשר לפרורים עד שהוא מפורר לגמרי ושחום.
- מוסיפים את העגבניות המרוסקות, אפונה (אפשר להוסיף ישירות מקפוא), כוס מים (או ציר בקר) רוטב וורצ'סטר ומתבלים במלח ופלפל (תיבול ראשוני, יהיה ניתן לתקן בהמשך). מערבבים היטב.
- מביאים לרתיחה, מכסים באופו חלקי, עם מרווח גדול לשחרור אדים ומבשלים על אש קטנה/בינונית, ברתיחה קלה מאד, כשעה עד שמרבית הנוזלים מתאדים והתבשיל מסמיך. מערבבים מידי פעם. לקראת הסוף טועמים ומתקנים את התיבול.
- מסירים מהאש ומצננים קצת.
- בזמן שהבשר מתבשל מכינים את הפירה, על פי העדפתכם חלבי או פרווה.
- מסדרים את תערובת הבשר באופן אחיד בסוטאז' או תבנית האפיה ומשטחים עם גב של כף כך שפני התבשיל יהיו כמה שיותר חלקות ומהדקים קלות.
- מכסים בשכבה של פירה. לוקחים את הפירה כף אחרי כף ומניחים במפוזר על פני הבשר , כך יותר קל לשטח את הפירה על פני הבשר ועדיין צריך לעשות זאת בעדינות מירבית על מנת שישארו שתי שכבות נפרדות. גם את פני הפירה מחליקים עם גב של כף.
- בשלב הזה כדאי לעבור על פני הפירה עם מזלג וליצור תלמים זה יתן השחמה יפה בקצוות באפיה.
- אופים בתנור שחומם מראש ל190 מעלות במשך כ-30 דקות. עד שקצוות הפירה משחימים היטב.
- מגישים בעזרת כף ומנסים להגיש לכל סועד משתי השכבות.
- בתאבון!
נראה מעולה!
שאלה קטנה אם לא גומרים הכל אפשר לשמור את זה לימים אחרים?
בהחלט יעל.
אני שומר את הסוטאז' כולו מכוסה במקרר. אפשר לשמור 3-4 ימים, ויש אפילו בונוס, אחרי הקירור הפאי מתייצב ונחתך יפה ממש כמו עוגה 🙂
הי אורן,
אז איחולים לבכורה שרק התחילה וכבר סיימה, שלחתי, תמונות מהפאי הטעים שהכנתי מיד, העלאתי 🙂
מה נשאר? קצת דיווחים והצעות נוספות.
ראשית, שכחתי להוסיף את האפונה לבישול אבל מכיוון שהפאי עוד עובר אפיה אין בעיה להוסיף את האפונה קפואה. היתרון, מוריד מהר את הטמפרטורה של התבשיל. בקיצור ממש יצא לי פטנט 🙂
לתבשיל הבשר הוספתי מעט פלפל חריף, אפשר כמובן יותר לאוהבים.
מצאתי שכמות הפירה גדולה מאוד והשכבה העליונה יוצאת די עבה ועוד נשאר לי בצד. נראה לי שאעדיף בפעם הבאה להקטין כמויות.
כמו כן שמתי שכבה דקה של פירה בתחתית וזה יוצא מאוד טעים, מומלץ.
תודה על התוספת של רוטב הוורצ'סטר! עד הפאי שלך לא עשיתי בו שימוש. למה עוד אתה מוסיף אותו?
תודה! שרי
היי שרי,
אכן היית זריזה מאד ותמונת הפאי שלך היתה מושלמת. קצת הייתי מודאג מזה שהכנת את זה יום מראש, שלא יחרך הפירה יותר מידי בחימום החוזר, מקווה שהכל היה בסדר.
תודה על הטיפים וההצעות. אני בטוח שהם יהיו שימושיים לקוראים רבים (Myself included)
ברוטב וורצ'סטר אני משתמש גם להכנת סלופי ג'ו (מתכון שפרסמתי בטור שלי בנענע10 ויהיה גם בבלוג בקרוב) וגם במרינדות לבשר בגריל.
תודה על הדאגה 🙂
החימום עבר מצוין, נחרך עוד קצת, נסגר בנייר אלומיניום ונאכל בשמחה 🙂
לסטודנטים עצלנים אפשר גם אפונה וגזר משימורים?
בוודאי שאפשר.
לכמה אנשים בוגרים מספיקה המנה?
זה מאד תלוי באיזה אכלנים מדובר 🙂 אבל אני מעריך ש-7 עד 10 אנשים יהנו מהמנה בכמויות שבמתכון
מתכון מעולה, הכנתי וכולם התענגו וגמרו מצלחותיהם במהרה!
כמה המלצות: הוספתי לבשר שומן כבש, מה שהעשיר את טעמה של המנה, כמו כן החלפתי את רוטב הוורצ'סטר ברוטב עשן מסקיט (הוא מאוד מרוכז וטעמו חזק, אז רצוי להיות עדינים עמו).
כבר בתחילת הארוחה, הוחלט פה אחד על תיוק המתכון בקלסר המתכונים המשפחתי.
שמח שכולם נהנו, תודה על הפירגון!
התוספות שלך נשמעות מעולות, תודה
מתכון נהדר, הוכן ונאכל בתענוג רב
רוצה להכין שוב, האם אפשר להכין הכל מראש ולאפות למחרת?
שמח לשמוע שיצא מוצלח.
כן, בהחלט אפשר להכין מראש ולאפות יום אחרי. מאחר וזה נשמר במקרר אז צריך להוציא כשעה או קצת יותר לפני האפיה או לחלופין להאריך את זמן האפיה כיוון שזמן האפיה המקורי במתכון הוא מטמפרטורת חדר.
היי אורן גמר חתימה טובה,
בכוונתי להכין את הפאי רועים היום ורציתי לדעת האם יש אפשרות להחליף את רוטב ה וורצ'סטר במשהו אחר? לא מוצאת את זה בסופרים.
תודה מראש🌹
אפשר להחליף את הרוטב וורצ'סטר ברוטב סויה, אבל כדאי לשים רק כף אחת